Прощена неділя

Починається Великий Піст, який триває сорок днів, на згадку про те, як Сам Син Божий, Ісус Христос, молився й постив сорок днів у пустелі, готуючи себе на страсті, які Він переніс за для нас і за для нашого спасіння.

Саме ці сорок днів — це десята частина Божого року, що їх призначила Свята Церква для того, щоб ми постили і добрими вчинками змивали з себе бруд наших гріхів. Це — час на підрахунок нашого життя за цей рік, і час щоб ми приготувались до великого свята Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Тому в сьогоднішній Євангелії Христос нагадує нам: «Не збирайте собі скарбів на Землі, але на Небі…..».

Сьогоднішня неділя — це Неділя Прощення, коли ми перепрошуємо інших за наші образи що спричинили один одному.

Цілим єством відчуваймо, промовляючи митареву молитву: «Боже, будь милостивий до мене, грішного; Твій терновий вінець сплетений із тернин наших гріхів — прости нам,Господи!

Великий піст, в період якого ми вступаємо, є часом покаяння і наближення до нашої земної і небесної Пасхи — нашого позбавлення, до Царства Небесного. Час Великого посту — це час покаяння і очищення. Без покаяння немає очищення, а без очищення немає спасіння.

У кожного з нас по-своєму будуються відносини з людьми. Про декого з ближніх ми думаємо: до чого ж важка для мене ця людина, випадково (а насправді Промислом Божим) поставлена біля мене. А хтось так само думає про нас. Але як би там не було, ми йдемо всі разом, і ми зобов’язані йти разом. Ми зобов’язані розуміти один одного і допомагати один одному, бо, тільки носячи тяготи один одного, можна виконати закон Христов (Гал.6,2).

Тільки той, хто любить іншого, виконав закон Христов (Рим. 13,8).

Чому ж треба прощати своїх ближніх? Прощати гріхи ближнім — це закон Євангелія, це веління Самого Господа. «Якщо ви, — говорить святе Євангеліє, — прощатимете людям їх провини, то і вам простить Отець ваш Небесний, а якщо не прощатимете людям провин їх, то і Отець ваш не пробачить вам провин ваших» (Мф.6,14-15).

У чому ж треба прощати наших ближніх? У всьому, що ображає і заподіює біль. Все це необхідно прощати і викорінювати. Тільки у взаємному смиренні, взаєморозумінні і всепрощенні можливо для людини знайти душевний мир і вступити на шлях покаяння, наближаючись до Бога.

Ворожнечу між нами породжує гріх, з яким необхідно боротися. Гріх, по вченню святих отців, — вогонь, що горить: у міру зменшення горючої речовини вогонь згасає, у міру добавки речовини — ще з більшою силою розгорається.

На шляху всепрощення зустрічається багато перешкод. Головна з них — наша самолюбність і гордість.

Усвідомлюючи це, підійдемо до відповідального моменту в нашому житті. Вирвемо з свого серця усілякі образи, від душі пробачимо наших ближніх і дальніх — і тоді простить нас Бог.

Зрештою, треба також зазначити, що постити — це не значить морити себе голодом. Хто не може постити — люди у старшому віці, малі діти до 7 років, вагітні і матері, що годують немовлят, і хворі, нехай споживають їжу, але остерігаються від зла і злих намірів та вчинків. Час посту — це час милостині, добрих справ і нашої жертвенності в ім`я Спасителя і Господа нашого Ісуса Христа.

Нехай терплячий наш Спаситель благословить всіх нас тут присутніх і наш український нарід, щоб ми перейшли Святий Піст із великою користю для наших душ.

Простіть мене.
Прости мене, Господи. займ онлайн без отказа

Comments are closed.